Flugfiske

Flugfiske är ofta det effektivaste fiskesättet

Flugfiske är ofta det effektivaste fiskesättet

Att fiska med fluga kan se svårt ut, men det är det inte. Däremot kan det behövas en tids träning innan man med precision kan svepa ut hela fluglinan. Men i många fall behöver man inte kasta särskilt långt, då en del fiskar ibland står nära land. I strömmande vatten räcker det faktiskt ofta att man bara håller ut spöt och låter flugan doppa ner i vattnet.

För att man överhuvud taget ska kunna göra kast, krävs att man har tillräcklig linmängd ute för att få den kastvikt som krävs. Lämplig längd att börja med är ett par spölängder av linan förutom tafsen. Tafsen bör man alltid ha på, för att inte skada linans spets när man gör övningskasten.

De första övningarna bör vara på en plats där man har gott om svängrum för bak- och framkastet. Det finns olika kast man kan göra, men det är enklast att börja med grundkastet och när man blivit van, kan man ge sig på de svårare.

Det är lättare att få en tyngd på linan om man knyter fast en fluga på tafsen. Avlägsna krokspetsen så att den inte fastnar om den skulle hamna på marken eller dylikt. Bakkastet måste hinna sträcka ut nästan helt innan man gör framkastet. Tänk då på att vända på huvudet när du gör bakkastet, för att se att linan sträckt ut sig tillräckligt innan du påbörjar framkastet.

Tänk också på att inte svinga spöt för långt bakåt i bakkastet, för då går linan lätt ner i marken. Med en jämn kastrytm utan ryck och inte ha för bråttom, går det snabbt att lära sig tekniken. För att sedan öka kastlängden dras lite lina från rullen i etapper tills man kommer dit man önskar.

Flugfiskeshopen har allt inom Flugfiske i Göteborg. Där kan du även gå en nybörjarkurs i flugfiske eller en strömvattenskurs.