Rabattkant

Rama in rabatten med en rabattkant

Rama in rabatten med en rabattkant

editorial

Ibland har man lite för stort fokus på mitten snarare än det som finns i kanterna. Det kan man skylla på kanelbullarna. Att den mest saftiga delen finns i centrum av bullen har gjort att folk tror att man ska applicera samma princip även på andra fenomen. Som till exempel med rabatter. Folk tenderar att titta på det som finns i rabattens mitt, det vill säga alla blommor och all grönska, när de egentligen borde titta minst lika noga på rabattkanterna istället.

Och vad är det som är så viktigt med rabattkanterna då? Det finns flera svar på den frågan. För det första avgränsar rabattkanterna själva rabatten. De visar var rabatten hör hemma. Var den slutar och var den börjar. Det är viktigt för att den ska bli lätt att sköta. Utan rabattkanter är risken att trädgårdsmästaren vattnar på helt fel ställe. Så det är alltså för att hjälpa vilsna trädgårdsmästare som det är så viktigt med tydliga kanter till din rabatt.

 

Rabattkant

 

En skyddande mur runt rabatten

Ovanstående är dock förstås inte hela svaret på frågan. Det fanns som bekant fler svar. Ett annat handlar helt och hållet om det estetiska. Att sätta en rabattkant runt en rabatt är ungefär som att placera en tavla i en ram. Det får helt enkelt en annan elegans och exklusivitet. Att det dessutom ger rabatten ett visst skydd ska inte heller förnekas. Det ser lite ut som en mur runt rabatten. 

“Muren” som utgör rabattkanten blir ett slags skydd mot angripare som eventuellt försöker att ta sig in. Det är även ett skydd om dina tulpaner en dag skulle få ben och försöka rymma från rabatten. Man vet ju aldrig vad det är för experimentellt gödningsmedel som den där trädgårdsmästaren vattnar med. Det går inte att vara nog försiktig. Just därför ska du investera i en rabattkant.