jiggar

Jiggar triggar fiskar

Jiggar triggar fiskar

Många tänker att fiske hör sommaren till. Inte helt fel tänkt då det är många som fiskar när de är lediga och verkligen kan koppla av. Men fiske går att göra under hela året i olika former. Att isfiska vintertid kräver kanske mer tålamod än sommarfiske eftersom man även behöver klä sig efter väder.

För många är fiske avslappning och mindfulness, man är i stunden där och då. Har man inte koncentration nog så kommer man att missa många fiskar som nappar. I kombination med naturen runt omkring, oavsett om det är hav eller sjö man befinner sig på, så är det en njutning för kropp och själ.

En av de enklare fiskarna att fånga är abborren. Abborren är en bra fisk för både nybörjaren och mindre barn då det räcker med ett enklare metspö med krok, flöte och en mask eller räka. I början är man glad över att få napp oavsett om det är en liten eller stor fisk. Fiskar man med barn kan man låta fångsten landa en stund i en spann med vatten. Då hinner de studera fisken i lugn och ro innan man släpper tillbaka den.  

 

Fånga abborre med jigg

När man får mer erfarenhet som fiskare kan man också utveckla sitt fiske mer. Ett sätt är att skaffa ett bättre spö och fler drag till draglådan. Ett av dragen som är användbart och som triggar abborrens lust att nappa är jiggar. En jigg kan se ut på många olika vis och ha olika färg.

Förutom den mjuka plastdelen så sätter man till en krok med tyngd i som gör att fisken fastnar. Det är kul att testa olika färger och storlekar på jiggarna för att se vilken som abborren nappar bäst på. Ett annat tips är också att testa lite olika spinnstopp och hur fort man vevar in dragen.